Back to Romania
  • Jurnal de educație urbană
  • Despre mine
  • Blog
  • Contact
Close
Back to Romania
Close
  • Jurnal de educație urbană
  • Despre mine
  • Blog
  • Contact
Mințile noastre ne spun în permanență ce să facem ca să fim fericiți
Lifestyle 26 ianuarie 2020 Ioana

Mințile noastre ne spun în permanență ce să facem ca să fim fericiți

… dar de ce nu ne întrebăm niciodată dacă, oare, mințile noastre nu cumva greșesc? 😀

Pasionaților de podcasturi, vă răpesc mai puțin de 10 minute pentru un scurt mesaj – am aflat recent de la colegii de la muncă de un nou podcast pe care-l ascult dimineața în drum spre muncă și mi-ar plăcea să-l shareuiesc cu voi.

Se numește ”The happiness lab” și este creat de dr. Laurie Santos, profesor de psihologie la Yale University. Aceasta a dezvoltat în universitate un curs (devenit ulterior punctul de pornire al podcastului despre care vă povestesc), ”Psychology and the Good Life”, unde îi învață pe studenți despre cum știința psihologiei îi poate ghida în alegeri care să le îmbunătățească viața și percepția asupra vieții. Cumva nesuprinzător, a devenit anul acesta cel mai popular curs din istoria de peste 300 de ani a universității Yale și i-a adus autoarei numeroase premii.

(Autoarea a declarat într-un interviu că ideea acestui curs i-a venit în momentul în care a devenit Head al unuia dintre colegiile de la Yale și când, luând contact mai de aproape cu studeții, a fost șocată să realizeze cât de mulți dintre ei sunt singuri, depresivi sau îngândurați și înfricoșați în legătură cu viitorul lor. Fiind profesor de psihologie, Santos a luat foarte personal aceste observații și și-a asumat ca fiind de datoria ei să-i învețe pe studenți despre fericire, așa cum o spune și demonstrează știința și literatura de specialitate. Pe principiul că dacă știi teoria, o să-ți fie ușor să înveți și practica. Ce tare!)

Trebuie să ai un pic de curaj să pretinzi că poți preda fericirea cuiva! 😀

De multe ori mințile noastre ne spun că mai mulți bani, un job mai bun sau un profil de Instagram plin de poze din toate locurile exotice ale planetei o să ne facă mai fericiți. Dr. Laurie Santos prezintă cele mai noi descoperiri științifice și povești surprinzătoare și inspiraționale care s-ar putea să schimbe puțin perspectiva pe care o avem despre fericire. Nu spune nimeni că tot ce-am enumerat mai sus nu ne-ar face fericiți, ideea este să nu ne focusăm spre un singur scop către care să țintim orbește, fără să avem grijă de călătoria până acolo. It’s more about the journey, rather than the destination. Destinația e o nălucă înșelătoare, cu cât ne apropiem mai tare de ea, cu atât ea se depărtează mai mult, pentru că suntem construiți astfel încât să ne dorim mai mult și mai mult și mai mult în permanență.

“The work takes a simple approach — find happy people and see what they’re doing that’s different than not-so-happy people,” she explains. “Once you get some hints, you can run experiments to see if people who are not happy can improve their well-being by following the behavior of happy people.”

Fericirea înseamnă lucruri diferite pentru fiecare dintre noi. Cu toate astea, există câteva idei de bază cu care ar fi de acord toată lumea despre cum ar trebui să se simtă fericirea și din ce izvorăște ea. Spre exemplu, nu mai este o necunoscută pentru nimeni faptul că fericirea vine din comportamentele și din mindsetul fiecăruia dintre noi mult mai mult decât vine din circumstanțele vieții noatre, așa cum am fi tentați să presupunem. Știința (teoria) și realitatea (practica) demonstrează cum o mulțime din comportamentele care cresc starea de bine vin și din orientarea spre alții din jurul nostru, și nu în permanență spre propria persoană.

Partea mea preferată

Nu am un episod preferat din The happiness lab, pentru că mi-au plăcut toate. Dar o parte care a rămas cu mine este despre cum oamenii nu fac niciodată interacțiuni cu străinii pentru că au impresia că ar fi foarte awkward și că poate cealaltă persoană ar vorbi urât, răstit înapoi, etc. Cu toate astea, aproape de fiecare dată când cineva intră în convorbire cu noi, ne simțim bine, comunicăm ușor, ne simțim mai puțin singuri și ne crește moodul.

Eu am rezonat foarte bine cu partea aceasta, nu o dată am avut discuții interesante cu oameni in avion, deși n-am fost niciodată inițiatoarea lor, sunt și eu prea chicken în genul acesta de momente 🙂 Mi-am făcut și prieteni în avion, cu care am păstrat legătura prin Instagram, după. Deci da, problema chiar e că mințile noastre ne spun în permanență ce să facem ca să fim fericiți (Nu intra în discuția aia, protejează-te!!), doar că uneori… mințile chiar greșesc. 🙂

Într-un interviu despre The happiness lab acordat nbcnews.com, Laurie Santos a fost rugată să enumere care ar fi trei sfaturi pe care ea le-ar da cuiva care ar întreba-o despre fericire:
  • Fă-ți timp să te conectezi cu alții (prieteni, familie, necunoscuți, nu contează – important este să eviți singurătatea)
  • Numără-ți binecuvântările (studiile arată că oamenii recunoscători sunt mai fericiți – chiar și scientistul din mine poate să vă demostreze asta, am ținut un jurnal de recunoștință mai demult și da, confirm că se întâmplă lucruri acolo 😀 )
  • Ține minte că circumstanțele nu contează atât de mult precum crezi (de exemplu, faptul că nu trăiești într-un palat sau că te-ai născut într-o țară care nu-ți place nu reprezintă saboteorul fericirii tale, chiar dacă creierul îți spune asta 😛 )

***

Pentru că n-avem toți norocul să studiem la Yale și să ne înscriem la cursul fizic, cineva s-a gândit să-l modeleze și-n formă electronică pentru toți navetiștii dornici de ascultat lucruri interesante în mașini sau în căști. 😛 Dacă v-am făcut curioși, The happiness lab se poate asculta cu atenție, nu cu mintea în altă parte, în cam toate aplicatiile de podcasturi de pe telefon, dar și în playerul de pe site-ul oficial. Enjoy, sper să vă bucure și să vă placă la fel de mult că mie! 😀

Similare

Tags: ce podcasturi sa ascult fericire happiness laure santos podcast podcast românia the happiness lab
Share:

Comments 4

  1. Ioana Soare
    ian. 30, 2020 Reply

    Super idee, nu mi-e cunoscut acest podcast dar o să-l caut pe Spotify. Cred că știu ce fac în seara asta, pe drum spre casă :))

    • Ioana
      ian. 30, 2020 Reply

      Super, sa-mi spui cum ti se pare! Am mai auzit de unul azi, se numeste Mind Architect. Este in romaneste. Astept sa-l ascult si pe ala, multa lumea mi-a zis despre el! 😀

  2. Miss I.
    feb. 20, 2020 Reply

    Am venit doar sa-ti spun ca aproape am terminat podcastul asta, dupa recomandare ta. Fain, tare fain. Am mai urmarit si un Ted Talk cu Laurie Santos, imi place de ea 😀
    Si eu ascult Mind Architect, sunt cu cateva episoade in urma acum, dar recuperez 😀

    • Ioana
      feb. 21, 2020 Reply

      Ioi, ce ma bucur, Ioana! 😀 Imi place si mie Mind Architect mult, eu nu sunt chiar la zi, dar ma prinde de fiecare data. Sa mai facem knowledge sharing de podcasturi, please! 😀

Leave A Comment Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută un articol:

Close

Other posts:

  • Într-o zi cineva a făcut o semi-bombă la noi la facultate
    31 octombrie 2017
    Într-o zi cineva a făcut o semi-bombă la noi la facultate
    din uk
  • Ferească Dumnezeu pe copii de glumele părinților!
    12 iunie 2018
    Ferească Dumnezeu pe copii de glumele părinților!
    Humor
  • Tutorial: Cum să faci 1000 de oameni să te înjure dimineața la 4 AM
    7 noiembrie 2017
    Tutorial: Cum să faci 1000 de oameni să te înjure dimineața la 4 AM
    din uk
  • Mergeți la piese de teatru cu actori consacrați, they said…
    27 ianuarie 2019
    Mergeți la piese de teatru cu actori consacrați, they said…
    Educație urbană
  • Lecții după primul an de blog
    5 octombrie 2018
    Lecții după primul an de blog
    Blog

Comentarii recente

  • 2 podcasturi de ascultat în vacanța de iarnă: ”Pătratul Roșu” și ”The Michelle Obama Podcast” • Back to Romania la De parcă ne oprim vreodată din ”devenit”
  • Ioana la Supraviețuire în cel mai șocant an
  • ioanacolegadebanca :) la Supraviețuire în cel mai șocant an
  • Ioana la Supraviețuire în cel mai șocant an
  • ioanacolegadebanca :) la Supraviețuire în cel mai șocant an
  • Ioana la Pietoni și bicicliști, așa vă văd șoferii din mașini:
  • Raluca Brezniceanu la Pietoni și bicicliști, așa vă văd șoferii din mașini:
  • Pietoni și bicicliști, așa vă văd șoferii din mașini: • Back to Romania la Băbuțele sinucigașe și atacul pietonilor
  • Ziua în care niciun produs de skincare n-a mai funcționat la Mici pași în încercarea mea de #zerowaste: înlocuitoare pentru clasicele șervețele de hârtie
  • Ioana la Alegerile parlamentare 2020 for dummies

Cele mai comentate articole:

  • Dăruiți cadouri de Crăciun care să aducă bucurie, nu doar să vă scape de o datorie socială!
    Dăruiți cadouri de Crăciun care să aducă bucurie, nu doar să vă scape de o datorie socială!
  • Cum am eșuat la a fi un om de succes care se trezește la 5 în fiecare dimineață
    Cum am eșuat la a fi un om de succes care se trezește la 5 în fiecare dimineață
  • Povestea unei fete care din 2011 începând s-a mutat în fiecare an
    Povestea unei fete care din 2011 începând s-a mutat în fiecare an
  • Un New Year’s Resolutions mai altfel
    Un New Year’s Resolutions mai altfel
  • Biblioteca mea din centru
    Biblioteca mea din centru
  • Chestii care trebuie să dispară în 2019
    Chestii care trebuie să dispară în 2019

Etichete:

amuzant anglia auchan back to romania backtoromania biblioteca bicicleta birou blog bookswap brașov bucharest bucuresti cadouri carte carti citeste copii coronavirus craciun cristina oțel curătenie decat o revistă dezvoltare personală diaspora dor eco educație educație urbană elon musk emigrare evenimente evenimente în bucurești facebook familie food fun funny idei cadouri idei de cadouri idei de relaxare instagram ioana chicet macoveiciuc la multi ani mancare manchester mașină metode de relaxare metrorex metrou munca munte natalia dabija new years resolutions parc plastic plastic free july poiana brasov părinți ratb reciclare relaxare romania schimb de cărți sfaturi shopping si blondele gandesc simona tivadar stres student student în uk studii in uk tg mures the university of manchester timp liber trafic tramvai travel târgu mureș uk universitate university university of manchester vacanta vreau sa ma intorc in romania vreau sa plec in anglia vreau să mă relaxez weekend weekend getaway wizz air
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Reject Read More
Privacy & Cookies Policy
Necesare
Întotdeauna activate