bloggerii
Blog

[SCURT GHID] Cum poți tu, ca simplu cititor, să-ți ajuți blogurile preferate

Am mai citit câteva articole de genul acestuia în trecut, dar am impresia că vorbim de un subiect despre care nu se va scrie niciodată suficient de mult. Așa că regina listelor ce sunt, vin cu o listă de 5 lucruri pe care le poți face pentru a-ți ajuta blogurile sau bloggerii preferați, indiferent dacă ești și tu blogger sau dacă ești un simplu cititor, prieten, rudă de-a cuiva care scrie pe un blog.

Like-uri și Share-uri pe Facebook

Dacă bloggerul tău preferat pe care-l urmărești pe Facebook postează ceva nou pe Facebook, îl ajută enorm de mult dacă tu dai un like. Îți zic și de ce, din proprie experiență.

În ziua de astăzi Facebook este o rețea care conectează lumea într-un mod mult mai facil și mai rapid decât o fac blogurile sau oricine altcineva. Un foarte mare procent (la mine, între 30-40%) din vizitatorii blogurilor vin de pe Facebook, în urma share-uirii unui articol. Spre exemplu, de fiecare dată când eu public un articol, îl pun și pe Facebook pentru că am observat din Google Analytics cât de mulți oameni vin la mine pe blog de pe Facebook sau alte rețele sociale. Nu dau share atât de des pe Instagram, pentru că de acolo îmi vin foarte puțini oameni.

Acum. Cu cât are o postare pe Facebook un număr mai mare de interacțiuni (asta însemnând like-uri, share-uri sau comentarii), cu atât mai des apare ea în news-feed-urile oamenilor. Prin urmare, un like în plus pe Facebook ajută foarte mult orice postare, pentru că o face să ajungă la un număr mai mare de oameni. Dacă un articol pe care-l postez nu primește niciun like/niciun comentariu, el va ajunge pe peretele a foarte puțini oameni. Dacă tu-i dai un like, mai ajunge la câțiva. Dacă mai primește încă 3 like-uri, ajunge la și mai mulți. Și tot așa, ăsta e felul de funcționare al Facebook.

Imagini pentru blogging quotes

În concluzie, atunci când citești un articol postat de mine sau de orice blog, ține mine că un simplu like contează mai mult decât ai crede pentru cât de popular devine un articol. Cumva, printr-un like tu mă ajuți să duc blogul meu la mai mulți oameni. Mai mulți oameni care vizitează un blog înseamnă o comunitate mai mare în jurul lui, iar pentru mine și mulți alți bloggeri ăsta e scopul final. Să pot ajuta cumva, prin scris, chiar dacă ajutorul se referă aici doar la simplă relaxare timp de 4 minute, cât mai mulți oameni.

Un scurt paragraf despre cum funcționează vizitele pe bloguri: general vorbind, cel mai sănătos pentru un blog este când cel mai mare procent de vizitatori vine de pe motoarele de căutare, deci atunci când oamenii intră la tine pe blog găsindu-ți articolele pe Google. Aceștia sunt vizitatorii pe care noi îi numim organici. Cumva, ei vin pe blogul nostru din proprie inițiativă, căutând pe Google ceva de care aveau nevoie, nu pentru că le-am băgat noi sub nas articolul postându-l pe Facebook. Blogul meu are un procent mare și de vizitatori organici, ceea ce este îmbucurător pentru mine. 😀

Feedback offline

În ultimul an și ceva, de când oamenii mai apropiați din viața mea (nu online) au aflat de blogul meu, am fost surprinsă de cât de multe încurajări am primit. N-am uitat pe nimeni, pe toți care m-au măgulit spunându-mi în față că le place cum scriu i-am ținut minte și acum îi iubesc mai mult. Am avut și hateri (nu mi-au zis nimic face to face, evident, ci prin alții. oricum, ei au fost foarte puțini), dar am fost prea ocupată cu ceilalți și prea sigură pe mine ca să-i bag în seamă.

Tocmai pentru că știu din proprie experiență cum te simți când vine verișoara ta la tine să-ți spună cât de mult îi place cum scrii, sau când mama ta îți povestește despre colege de-ale ei care-ți citesc blogul, vreau să vă rog să nu vă fie rușine să lăudați sau să dați feedback, dacă e cazul, cuiva apropiat vouă care știți că are un blog. E așa un gest frumos din partea voastră să puteți lăuda un om în față. Îi dați aripi, credeți-mă.

Feedback online

Feedbackul online e mult mai ușor de dat decât cel offline. Dați-l întotdeauna. Spuneți cuiva atunci când observați că ceva nu merge bine pe site (Natalia mi-a atras atenția odată că cei ce lăsau comentarii la mine pe blog nu-și puteau link-ui propriul blog atunci când comentau). Spuneți când vi se pare că cineva ar putea îmbunătăți ceva. Spuneți dacă vi se pare că cineva a scris într-un articol lucruri greșite/neadevărate/neverificate. De regulă și din proprie experiență, există două tipuri de oameni – cei ce știu să primească feedback și cei ce nu știu. Dacă cineva reacționeză urât sau consideră atac un feedback de-al vostru, înseamnă doar că stați de vorbă cu un copil. Evident, feedbackul trebuie să fie constructiv și sub nicio formă să taie vise din rădăcini sau să jignească.

 

CONȚINUT = ORICE CARE ADAUGĂ VALOARE VIEȚII/CUNOȘTINȚELOR CITITORULUI MEU

Patreon

Există o platformă online, Patreon, prin care bloggerii pot primi suport financiar din partea cititorilor. Știți că bloggerii sunt de puține ori plătiți pentru munca lor (cu excepția celor ce scriu articole sponsorizate), dar mulți plătesc hostingul, domeniul .ro sau .com, teme și altele cu proprii bani și propriul timp. Așa că cineva s-a gândit să facă o platformă prin care cititorii să poată dona lunar, recurent, mici sume de bani ($1, $2, oricât) bloggerilor pe care doresc să îi susțină. E o metodă de a recompensa oarecumva munca unui blogger pe care tu-l apreciezi cu o sumă absolut derizorie. Mie mi se pare o idee foarte faină, am văzut-o implementată pe câteva (puține) bloguri românești. Nu știu dacă există vreo statistică referitoare la cât câștigă bloggeri români prin această platformă.

Eu nu susțin pe nimeni Patreon (deși susțin lunar Declic printr-o altă platformă identică), dar vreau să încep să susțin Casa Jurnalistului (aici e pagina lor de Patreon, uitați cum arată) pentru că ei trăiesc din donații și fac o muncă mai mult decât fabuloasă. Aș dona cu siguranță și dacă aș ști că vreunul din bloggerii mei preferați ar cere-o și aș ști că are probleme financiare, să zicem. Sau dacă ar avea nevoie de bani pentru o cauză nobilă (să scoată o carte, să pornească o acțiune civică în care cred, etc.) Ar fi felul meu de a spune Te iubesc, mulțumesc pentru că scrii și pentru că mă relaxezi.

Personal nu m-am gândit niciodată să implementez acest tool, cel puțin nu fără un motiv foarte serios în spate.

Spread the news

Hai să vă zic ceva. Eu tagg-uiesc bloggerii mei preferați în articolele de pe blog sau de pe Facebook de câte ori am ocazia. Fac referire la articole scrise de ei cât de des pot – știți de ce? Pentru că dacă mie îmi place de cineva, eu vreau ca toată lumea să afle de el/ea. Pentru mine concurența în lumea bloggurilor este zero, nu mă interesează absolut deloc. Dacă tu citești articolele mele cu drag și ai încredere în mine și în ceea ce scriu, de ce să nu-ți fac legătura și cu alți oameni care scriu pe sufletul meu și care te-ar putea inspira/cumva?

Plus că, hai să fim serioși, nimeni care citește bloguri nu citește UN SINGUR BLOG. Toată lumea citește mai multe. Nu e ca și cum dacă eu îți spun de un blog nou tu vei începe să-l citești și-l vei abandona pe al meu (altele sunt motivele pentru care mi-ai abandona blogul, și anume dacă încep să o iau pe arătură, dacă mint, dacă ți se pare că devin falsă, dacă nu mai sunt autentică, dacă te jignesc cumva, intenționat sau nu, într-un fel peste care nu poți trece, etc.). Așa că pe mine și pe statisticile mele nu ne afectează cu nimic dacă tu vei descoperi un alt blog care-ți place, ba mai mult, cred că vei avea și mai mare încredere în mine pentru că ți-am spus de cineva nou de care nu știai și care acum te bucură într-un fel sau altul.

Prin urmare, și tu, blogger fiind, trebuie să-ți susții breasla. Vorbiți despre bloggerii voștri preferați, ajutați-i să-și crească expunerea atunci când merită pentru că, într-un mod bizar, vă faceți și vouă cel puțin la fel de mult bine ca lor. Dacă noi nu ne susținem unii pe alții, atunci cine? 🙂

Sursă foto 1, 2

You Might Also Like...

15 Comments

  • Reply
    Ioana Soare
    22 January 2019 at 4:42 PM

    Ce frumos și pe înțelesul tuturor ai scris! M-am regăsit foarte mult în partea cu feedback-ul offline, e super fain când îți spune cineva apropiat că te urmărește cu plăcere. Eu nu prea obișnuiam să zic oamenilor despre blog, dar multe cunoștințe mă urmăresc pe Facebook și mare mi-a fost uimirea când m-am întâlnit cu unii și mi-au zis că mă citesc.

    • Reply
      Ioana
      22 January 2019 at 5:14 PM

      Multumesc! <3 Asa a fost si la mine, sa stii, n-am vrut initial sa bat gura mare cu blogul, dar oamenii apropiati mie stiam ca vor afla la un moment dat si m-as fi simtit prostanaca ca ei sa afle de altundeva decat de la mine. Asa ca le-am zis. Multi altii au aflat din share-urile de pe FB.

  • Reply
    ianca
    22 January 2019 at 5:33 PM

    Io îs total de-acord, și mie îmi place să dau share articolelor care-mi plac și care cred că-s utile/faine și pentru ceilalți. 😀

  • Reply
    Carmen Alexa
    23 January 2019 at 10:48 AM

    Super genial acest ghid! Chiar aveam nevoie de ceva in acest gen… de trimis rudelor! ❤

    • Reply
      Ioana
      24 January 2019 at 2:32 PM

      Sa fie cu folos 🙂

  • Reply
    Amy
    23 January 2019 at 12:23 PM

    Felicitari pentru articol! Foarte bine punctat absolut totul! Mi-a placut mult partea asta “Pentru mine concurența în lumea bloggurilor este zero, nu mă interesează absolut deloc. Dacă tu citești articolele mele cu drag și ai încredere în mine și în ceea ce scriu, de ce să nu-ți fac legătura și cu alți oameni care scriu pe sufletul meu și care te-ar putea inspira/cumva?”. 🙂 De-ar gandi mai multe persoane la fel ca si tine/mine, ce bine ar fi. Dar intr-un final, lucrurile se cern, iar oamenii care gandesc putin mai mult, isi dau seama ca tu scrii din suflet si te urmaresc pentru asta, apreciind munca. Daca scrii pe blog doar pentru a avea avantaje sau pentru a trai intr-o bula a ta in care ti se zice “vai, ce frumoasa esti!”, “vai, cate produse misto ti-ai luat!”, nu e ok iar un feedback diferit, realist, o sa te doara. Am facut paranteza asta pentru ca i-am spus recent unei tipe (posta pe youtube numai haul cu haine, haul cu cosmetice, etc), de ce iti cumperi asa multe haine, ai unde sa le imbraci? Si ea mi-a zis: da, am unde si eu postez si pe youtube si nu pot sa apar mereu cu aceeasi bluza. Am zis, WTF?! Si ca sa “se razbune”, aseara si-a mai puse niste poze cu ea la shopping, in cabina de proba, cu descrierea “pentru ca imi place si pentru ca am unde sa le port”. Zic ok, ramai in lumea ta …. Am ajuns la conclzia ca ei ii plac doar comentariile lingusitoare. 🙂

    • Reply
      Ioana
      24 January 2019 at 2:32 PM

      Sunt perfect de acord cu tine. In cazurile asta eu dau unfollow/unfriend, nu-mi prea pierd timpul dand sfaturi online cui banuiesc ca nu le stie accepta. 🙂

      • Reply
        Amy
        24 January 2019 at 10:52 PM

        Yep, i-am dat deja. 🙂

  • Reply
    nechifor loredana
    23 January 2019 at 12:39 PM

    Fain articolul! Adevarul este ca ma regasesc in lucrurile mentionate. Stiu ca functioneaza si stiu ce bucurie poti aduce cuiva oferind un share, oferind un feedback, oferind foarte putin. Dar care sa aduca atat de multa bucurie sufleteasca si o satisfactie.
    Tocmai de aceea am avut intr-un timp, anul trecut cred, o initiativa pe care am abandonat-o. Imi propusesem atunci #unarticolpezi . Adica sa dau share zi de zi unor articole/clipuri pe care le citesc si care ma ajuta – ma inspira, imi ofera idei, and so on. Observasem cateva persoane care au preluat ideea si m-au sustinut cu asta, insa apoi pauza. Si imi amintesc ca cei mai multi dintre cei taguiti erau foarte bucurosi si imi multumeau pentru inititativa, pentru sustinere.
    SI nu spun asta sa ma laud, ci pentru ca inteleg foarte bine cat de multa bucurie aduce un mic share, un mic like, un comentariu onest.
    Din aceeasi idee am pornit si #myfavouriteaccounts – un hashtag pe care l-am creat mai mult pentru Instagram, in care alegeam 5 conturi misto sub 10k. Ce merita urmarite si care pe mine ma inspira. Aproape am un an de cand fac asta si inca ma gandesc daca sa continui sau sa abandonez.

    Mult succes!

  • Reply
    Luiza
    23 January 2019 at 1:05 PM

    Foarte fain articolul ???

    • Reply
      Ioana
      24 January 2019 at 2:26 PM

      Sper sa ajunga la cine trebuie 🙂

  • Reply
    Silvia Solomon
    23 January 2019 at 1:34 PM

    Imi place la nebunie ce ai scris. De curand am facut si eu un blog, dar am simtit de la cineva, ce face ceva asemanator( doar ca informatiile sunt pe Facebook) , ca ma trateaza ca fiind o concurenta si tot incearca la ceva timp sa “arunce cu noroi in mine” . Dar eu ma ghidez dupa zicala: “Ce nu te omoara te face mai puternic” – asa ca dau tot ce este mai bun din mine pentru a-mi indeplini scopul de a ajuta persoanele din tara.

    • Reply
      Ioana
      24 January 2019 at 2:25 PM

      Sfatul meu, daca-mi permiti, este doar sa ignori astfel de persoane si comportamente. Esti deasupra lor, nu-ti pierde timpul cu cine nu merita 🙂

  • Reply
    Miss I.
    27 January 2019 at 1:06 PM

    Am venit doar să-ți las o inimioară la articolul ăsta, foarte, foarte bine punctat. Mulțumim 😀 <3

  • Reply
    Lecții după primul an de blog • Back to Romania
    22 February 2019 at 9:42 AM

    […] Ajuți un blogger cu un simplu comentariu la articolul care ți-a plăcut, un like, un follow, nu mai spun de share, lucruri de genul ăsta. Majoritatea oamenilor citesc articole și pleacă incognito, motiv pentru care un comentariu este foarte apreciat. Nu mai zic de faptul că, pe Facebook, orice comentariu sau like ridică reach-ul oricum jalnic al acestei platforme de socializare. Mai mult pentru statistică, mai mult pentru oare i-a plăcut cuiva articolul meu? poate nu, dacă tot l-au văzut atât de mulți dar nu mi-au scris nimeni nimic! Ajut cu un like și comentariu cam oricând citesc un articol care-mi place, scris de alt blogger, dar doar dacă am ceva util de spus. […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.