sfaturi băbești
Lifestyle

Sfaturi băbești din familia mea pentru milenarii comozi

Printre primele dăți când l-a întâlnit mama pe prietenul meu i-a zis la un moment dat:

Hihihi, nu-i prea place domnișoarei să gătească, cum facem noi în familia noastră mai tradițională, așa, hihihih… ?

Ăăă, da. Thanks, mom, asta era fix impresia pe care voiam să i-o sugereze cineva lui despre mine. Dar v-am zis cum mama a spus că nu primește reclamații ulterioare de la prietenii noștri (al meu și ai surorilor), așa că înțelegeți nevoia ei de a face disclamere.

Mama mă cunoaște mai bine ca oricine. Știe că nu fac mâncare de plăcere, ci de nevoie, nu găsesc o bucurie extraordinară în a spăla vase și îmi place să trăiesc în curățenie, dar nu-mi dedic viața zi de zi ștergând praful și dezinfectând. Totuși am o satisfacție neexplicată atunci când dau drumul la mașina de spălat, nu întrebați! 😀

Nu fac treburi casnice de plăcere, ci de nevoie. Motiv pentru care atunci când aflu orice lucru care-mi face viața mai ușoară și care-mi dă mai mult timp de făcut altceva sau care mă salvează de niște bani, nu pot decât să fiu cea mai fericită. Sursele sfaturilor pe care le-am aflat și despre care vă povestesc mai jos sunt mama și mama prietenului meu, drept urmare aproape tot creditul acestui articol este al lor! 😀

Puteți prelungi viețile mașinilor voastre de spălat folosind oțet atunci când spălați haine.

Eu pun un căpăcel împreună cu detergentul, iar apoi rulez programul potrivit hainelor pe care le-am încărcat în cuvă. Nu se simte niciun pic de miros de oțet pe haine, în caz că vă faceți griji pentru asta. Mai există o variantă prin care pui 100ml de oțet în compartimentul pentu detergent (dar fără detergent și haine în cuvă) și dai drumul unui program la temperatură înaltă. Făcută o dată sau de două ori pe an (sau varianta de mai sus, cu un căpăcel la fiecare spălare), această operațiune ajută la curățarea calcarului și a particulelor de praf și mizerie de pe componentele mașinii. Noi am luat o mașină de curând și încă suntem în perioada aia de la început în care ne comportăm cu ea exemplar, bine? :))

Aspirați-vă saltelele și canapelele

Când stăteam în chirie, înainte să ne mutăm în noul apartament, ne-am cumpărat acasă un aspirator cu apă, care adună tot praful într-o apă pe care trebuie s-o arunci după fiecare folosire (doh!). Într-o zi am vrut să fac un experiment și am aspirat salteaua din dormitorul apartamentului închiriat, mai mult ca să văd dacă a avut sau nu dreptate cine mi-a recomandat să aspir orice saltea mi-aș cumpăra o dată la 3 luni pentru că toate, absolut toate, se umple de praf în interior, oricât ar zice producătorul că nu. După ce-am aspirat salteaua 3 minute, am aruncat o apă neagră în wc. Mda. Fuck! 😀

N-am aspirat niciodată canapele, nici saltele. Dar pentru că am fost prea șocată de ce apă murdară am scos din acea saltea, de atunci o fac de fiecare dată când nu mi-e lene, adică o dată pe lună. Asta ca să nu mă mai mir după-aia că nu știu de unde-mi apar coșuri și altele, deși eu folosesc fețe de perne și cearșafuri noi. Deci puneți capătul special de la aspirator și dați și pe saltele și canapele, ca se adună crocobauri acolo.

Îngrijirea genților pentru o viață mai lungă

Știi care e cel mai urât lucru la o geantă? Mânerele crăpate! Și eu știu foarte bine asta, că toate gențile mele așa încep să se strice. Doamnele astea mai în vârstă și mai experimentate ca mine m-au învățat un truc foarte bun de prelungit viața mânerelor, care funcționează foarte bine atât la gențile de piele cât și la cele mai ieftine. Puteți aplica pe mânere, încă de când geanta e nouă și necrăpată, o banală cremă de mâini sau de față, Doina sau oricare alta nu foarte scumpă. Cu o bucată de vată sau direct cu mâna, masați cât mai des mânerele pentru a nu le lăsa să se crapă. Nu vă speriați, crema intră în material și nu rămâne unsuroasă pe geantă. În felul acesta împușcați doi iepuri dintr-o lovitură:

  • curățați geanta: o să vedeți cum pe bucățelele de vată rămâne o negreală care pe geantă nu era neapărat vizibilă

  • o ajutați să arate bine și nouă pentru mai mult timp; iar ăsta e un avantaj cu atât mai mare cu cât geanta este mai scumpă.
Același truc cu crema de piele merge și la portofele sau haine de piele adevărată sau falsă

Dați-le cu cremă când aveți timp și chef pentru a le proteja și a le ajuta să arate bine și noi cât mai mult timp. Crema pe o bucată de vată poate fi folosită și pentru a curăța gulerul sau mâneca unei geci de piele care s-a înnegrit. Merge și la pantofii de piele!  Pe lângă portmoneu, eu am mai curățat și tocul de la ochelari, un portfard și orice astfel de piesă din piele sau mușama pe care o folosesc.

N-am întotdeauna timp și răbdare să mă ocup de curățatul acestui tip de obiecte personale, dar când o fac sunt tare mândră de mine! Puține lucruri mă enervează mai tare decât o geantă care mi se uzează la câteva luni de la cumpărare. Nu-mi face o plăcere deosebită să-mi bat joc de banii mei, așa că încerc să am grijă de ei și de ce cumpăr de ei. Trucul cu crema de corp aplicată pe niște vată și apoi frecată ușor de genți, tocuri de ochelari, portmoneuri, portfarduri le curăță, le prelungește viața și le ține frumoase și strălucitoare mai mult timp. Par noi mai mult timp și asta e fain. Succes! 🙂

Mai colectez sfaturi băbești de la doamnele cu experiență și revin! 😀

Sursă foto 1, 2-6-arhiva personală

You Might Also Like...

8 Comments

  • Reply
    Miss I.
    29 August 2018 at 12:13 PM

    Crema merge și la pantofi, se pare. Mi-am făcut de curând niște pantofi pe comandă și doamna care ne lua măsuri ne povestea acolo că e normal să simțim ficși pantofii noi, chiar dacă-s pe comandă, pielea trebuie un pic purtată. Și nu cumva să dăm cu spirt pe ei, cum am mai citit pe undeva. Ne-a recomandat atunci să ne dăm cu cremă pe picioare, să n-o lăsăm să intre în piele, ci să ne încălțăm în pantofii noi și să-i purtăm un pic prin casă. Crema de pe picioare va intra în pielea pantofului și o va înmuia puțin. Am încercat, a funcționat 😀

    • Reply
      Ioana
      29 August 2018 at 3:54 PM

      Eu cred ca merge si in loc de clasica crema de pantofi, nu? E ca o crema care va intra in piele, indiferent de culoare pantofului.

      • Reply
        Miss I.
        30 August 2018 at 10:01 AM

        Tot ce se poate, să știi, logică ar avea. Hm, poate descoperim că aceste creme de pantofi nu sunt necesare, ci sunt doar un alt produs pe care retailerii să ne facă să dăm banii. Teoria conspirației much? :))

        • Reply
          Ioana
          30 August 2018 at 10:35 AM

          Pe mine ma dispera vanzatoarele din Deichman. Nimeni nu-mi baga pe gat creme de pantofi mai des ca ele :)))

  • Reply
    Ioana Soare
    30 August 2018 at 5:00 PM

    Super utile sfaturile tale, o să încerc și eu trucul cu oțet la mașina de spălat. Tot în privința spălării rufelor, am folosit o vreme bicarbonat + apă + uleiuri esențiale în loc de balsam și mi-a plăcut maxim. Momentan nu mai fac asta, cred că din comoditate.

    • Reply
      Ioana
      31 August 2018 at 9:09 AM

      Hey, eu nu folosesc balsam tocmai din cauză că mi se pare un parfum inutil de care pielea mea n-are nevoie. Adica, ma rog, a mea mai e cum e, dar a prietenului meu e foarte sensibila si se inroșește de la parfumuri și porcării sintetice. Sigur o sa incerc si eu, macar de curiozitate!

      Apropo de uleiurile esentiale, eu aproape intotdeauna torn cateva picaturi in apa aspiratorului. Lasa un miros foarte fain prin casă 😀

  • Reply
    o femeie
    3 September 2018 at 1:42 PM

    otet pun in loc de balsam, la clatire, la masinad e rufe /masina de vase. Pt ca unii nu suporta mirosul de otet, la inceputuri adaugam ulei esential in sticla de otet – acum nu si tot nu se plang de mirosuri.
    Menajul il fac cu otet si bicarbonat. Avem f. mult calcar, si daca nu curat chiuvetele la 2-3 zile, arata crunt.
    Doina merge si pe incaltamintea de piele. Did it, si din exterior si din interior 🙂 . Tin minte ca tineam ghetele de iarna, pana la anul urmator, cu sosetele groase in interior dar mai intai le dadeam cu crema din belsug.

    Si sunt multe alte trucuri ieftine si firesti la indemana.

    • Reply
      Ioana
      3 September 2018 at 5:35 PM

      Dar cat otet pui in masina, in loc de balsam?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.