Când ne-am mutat acum aproape 2 luni am descoperit prin toate sertarele câte-un blister cu medicamente. Dumnezeu știe de pe unde colectate. Noi nu suntem dinăștia bolnăvicioși care să luam un medicament la fiecare durere de cap, dar nici nu scăpăm în nicio iarnă fără vreo 2 săptămâni de răceli și muci și toate cele.
Cumva le-am adunat pe toate la grămadă și înainte să le găsim un loc în noua căsuță le-am luat la purecat: ce-i expirat și ce mai merge? Am găsit multe trecute de ani de zile și recunosc că am avut o mică bucurie interioară pentru că orice medicament neînghițit este un succes pentru mine. Aș prefera să nu mai iau niciunul, dar nu cred într-o viață în care doar rugăciunile te fac bine. Cred și-n medici și-n medicamente, dar ambele cu cap. 🙂
Am mai aruncat în trecut medicamente la gunoi pentru că nu știam unde altundeva să le duc. Dar de data asta, pentru că aveam o pungă și o curiozitate destul de mare în legătură cu subiectul ăsta, m-am hotărât să le duc într-o farmacie pentru a fi reciclate corect și sigur. În mod teoretic există o lege prin care farmaciile sunt obligate să accepte medicamente expirate și să aibă mai departe contracte cu firme de incinerare (de medicamente) care să le distrugă controlat. În mod practic, se pare nu există nimeni care să vină să amendeze farmaciile dacă nu oferă acest serviciu clienților. Plus că mulți oameni nici știu că și medicamentele se reciclează.
Totuși, eu nu vreau să le arunc la coș sau în WC.
Dacă m-ar fi controlat cineva în geantă ieri, când am luat pungoiul cu pastile după mine, ar fi zis că-s bună de internat. Am pornit într-o călătorie cu aproape jumătate de kilogram de medicamente după mine. Am plecat de acasă așteptându-mă să dau de farmaciste care să-și facă cruce când le spun ce le-am adus. Sau, faza mea preferată, să spună că nu le pot recicla dacă nu sunt cumpărate din farmacia lor. Am făcut un research înainte, am citit pe net că unora li sa zis asta. :))
Paranteză: de ce avem nevoie de reciclare medicamente?
Pe scurt, pentru că sunt făcute din elemente chimice care poluează foarte tare natura (solul, apa, flora, fauna) odată ajunse într-o groapă random de gunoi. La o scară redusă, e ca și când ai turna substanțe dintr-un laborator de chimie la rădăcina unui copac sau în acvariul unui pește. Medicamentele noastre poluează solul și apa, iar de sol noi ne folosim pentru a ne crește legume, iar de apă doar pentru a supraviețui. Este foarte important, prin urmare, să nu ne otrăvim singuri!
Unde am reușit să le reciclez până la urmă
La prima farmacie în care am intrat! ? Na ăsta da noroc, Ioano! Am găsit un Help Net în apropiere și-am zis să încerc. În cel mai bun caz îmi acceptau medicamentele, în cel mai rău caz mergeam mai departe și aveam mai multe să vă povestesc pe blog. Farmacia în care am intrat eu este vis-a-vis de stația de metrou Aurel Vlaicu, pe Șoseaua Pipera 31-33. Sunt convinsă că dacă mie mi le-au acceptat aici, Help Netul le acceptă în orice alt punct de vânzare din București și din țară.
Farmacistele de care am dat eu nu și-au făcut nici cruce și n-au părut nici șocate de cererea mea, ceea ce a fost îmbucurător. Mi-au explicat că ele nu reciclează, dar le dau mai departe la o firmă ce face asta. Exact cum citisem și eu înainte! Din fericire sau din păcate nu am avut ocazia să testez și alte lanțuri de farmacii, dar poate mă ajutați voi 🙂
Eu sunt mulțumită că am reușit să eliberaz un cutioi plin cu medicamente vechi de 3-4-5 ani și am scăpat de ele într-un mod sustenabil. Și fără mari eforturi, că Help Netul e peste tot prin București!
***
Așadar:
- Reciclați medicamentele expirate, ele sunt foarte dăunătoare dacă ajung în gropile de gunoi (deci în natură). Farmaciile au contracte cu firme specializate care le pot recicla într-un mod nature-friendly 🙂
- Help Net acceptă medicamente expirate.
15 Comments
Mama Aluniţă
16 August 2018 at 1:02 PMNici noi nu consumam medicamente inainte sa pricopsim cu copil mic, pe de o parte, si cu mama bolnava, pe de alta parte. Asa ca au fost cativa ani in care am pus deoparte cu constiinciozitate orice medicament care expira in casa. Cand s-a umplut prima punga, am umblat cu ea din farmacie in farmacie prin cartier (si avem o groaza de farmacii in zona, inclusiv HelpNet), pana am gasit o farmacista de la Dona care pur si simplu mi-a luat punga si a dus-o in spate. M-am bucurat, am revenit dupa o vreme cu alta punga si, supriza!, nu a mai fost deloc simplu: mi-au dat de completat un formular cu numele fiecarei pastilute pe care voiam sa o reciclez. Am facut-o, dar a durat foarte mult, iar farmacista parea sa ma urasca pentru ca ii dadeam de lucru suplimentar (a trebuit si ea sa faca o groaza de formalitati apoi). A treia punga iar nu a vrut-o nimeni, asa ca m-am lasat. Pur si simplu am obosit sa fiu doar eu cea stresata, sa fie doar timpul meu irosit, de parca nu ar avea nicio valoare, sa fac doar eu eforturi. Acum arunc medicamentele la gunoi. E drept, cu strangere de inima, dar o fac.
Ioana
16 August 2018 at 1:48 PMSa stii ca sora prietenului meu lucreaza intr-un Help Net si mi-a spus acelasi lucru, o sa primesc un formular care trebuie completat. Eu n-am primit, le-am intrebat pe farmaciste daca nu ar trebui sa-mi de unul, au zis ca nu. Le-am zis Bine, dar sa nu aruncati medicamentele in WC :)) Cred ca daca imi dadeau formular as fi avut mai mare incredere ca o sa faca ce trebuie cu pastilele. Au parut destul de jignite ca le-am zis asa ceva si nu pareau sa nu fie familiarizate cu reciclarea de medicamente, asa ca sper ca nu le-au aruncat in wc pana la urma :))
Mama Aluniţă
16 August 2018 at 2:11 PMBa eu sunt convinsa ca prima farmacista, cea care mi-a luat medicamentele cu mare usurinta, le-a aruncat imediat. Nu stiu de a ta.
o femeie
29 August 2018 at 5:37 PMSi eu la fel ca tine nu stiam unde sa duc :))) plecam in vacanta, am verificat trusa care o iau cu mine pe unde merg si unde am 3 chestii (sunt bolnav cronic in fatza de regresie) si vad ca unele sunt expirate din 2014. M-am dus la dr sa imi dea alta reteta si sa ii zic cat e bine ma simt ca a expirat din 2014 si nu stiu sa fi fost folosit. Cu ocazia asta am intrebat unde duc medicamentele expirate => la farmacie.
Altfel, dupa cum stii, eu tin cu strictete la stilul de viata si nu ne-am imbolnavit de multi ani, bani nu dam la marmacie, prefer sa ii dau la piata. Samponul sa scapam de paduchi nu se pune 😀
Ioana
30 August 2018 at 10:38 AMIn strainatate nu m-as fi asteptat sa fie o noutate sau o minune sa duci medicamente la reciclat, dar in Romania da, de-aia am si scris, ca sa dea cei interesati de articolul meu pe net si sa stie ca #sepoate :))))
A
11 February 2019 at 11:22 PMIn primul rand vreau sa spun ca am cumparat medicamente expirate cu ceva timp in urma chiar de la… HelpNet. Nu m-am uitat la data la cumparare si am vazut doat acasa. Nu erau la vanzare cu reducere, cum se face de obicei. Cand le-am dus inapoi, mi-au spus cu impertinenta ‘Dar ce, nu stiti ca sunt bune si dupa data expirarii?’.
In al doilea rand, chiar asa este: medicamentele sunt bune ani intregi dupa expirare, cu conditia sa fi fost pastrate in conditii bune (puteti gasi explicatii detaliate si studii online). Deci ar fi o idee buna sa nu aruncati orice doar pt ca a trecut data – faceti doar opusul a ceea ce va propuneti (reciclare) si ajutati de fapt consumerismul si cresterea afacerilor unor mari companii.
Cu mentiunea ca, atunci cand cumparati un produs la pret neredus, ese inadmisibil sa fi trecut sau sa fie foarte aproape de termenul de expirare.
Ioana
12 February 2019 at 9:31 AMBuna! N-am patiti niciodata asa ceva, dar as fi mers la protectia consumatorului. Mi se pare inadmisibil sa cumperi orice expirat, nu mai zic de medicamente.
Nu am citit niciodata studii despre data expirarii a medicamentelor, dar inteleg care ar putea fi motivele pt care ele sa mai fie bune dupa data expirarii. Eu, de exemplu, am luat medicamente expirate de 2-3 luni, dar nu am luat cand ele expirasera cu un an inainte.
o femeie
15 October 2020 at 12:05 PMNu, medicamentele NU sunt bune dupa expirare. Am folosit medicament in situatii de urgenta, cu efect in 2 minute, si pe testatelea aproape de termenul de expirare am vazut efect scazut si nevoita sa aplic doza dubla/tripla, ba farmacista m-a ghidat sa inregistrez o reclamatie (se face in farmacii, dar evident, nu in romania, din romania nici la EMA nu pot raporta efecte secundare dar na…).
Am cerut parerea a mai multor medici si niciunul, dar niciunul nu recomanda si nu ar filosi medicamente expirate! – amica mea din Bucuresti medic urgentist a ras de mine la ideea administrarii medicament expirat, medicul belgian a fost mai calm si a zis ca el nu isi asuma asa ceva, medicul roman din franta mi-a zis ca isi iubeste cariera si pacientii si ca sunt farmacii suficiente.
Unde se reciclează electrocasnice mici, neoane, becuri, ulei alimentar și altele • Back to Romania
21 February 2019 at 10:29 AM[…] intenționat să scriu o serie de articole despre unde se reciclează medicamente, cabluri și alte prostii. Dar pentru că am găsit atât de multe adunate de ani de zile și […]
Igor
11 March 2019 at 4:46 PMFarmacia Elixir, strada Ion Mihalache, doamna a refuzat sa primeasca medicamentele din motiv ca trebuie sa fie cumparate de la ei, cu prezentarea bonului… am facut 50 m si am predat medicamentele la Catena, fara nici o discutie.
Ioana
8 October 2020 at 3:36 PMAsta este o aberatie. Nu pastreaza nimeni bonurile tuturor medicamentelor cumparate. Ma bucur ca ai reusit pana la urma!
Nicu
19 July 2019 at 7:31 AMAm dus o punga de medicamente expirate la Catena si mi-au dat sa completez o lista cu tipurile de medicamente, cantitate, din ce lot fac paret si data expirarii. Fara lista completata au zis ca nu-mi primesc medicamentele. Aveam diverse medicamente si catitati si n-aveam timpul necesar sa stau sa desfac punga si sa le iau la numarat., asa incat am luat totusi lista acasa. Aici am vazut ca pe verso listei era imprimat un tipizat de Proces-Verbal de predare primire prin care farmacia preda mai departe direct firmei ce recicla medicamentele sau curierului si facea referire la anexa de pe verso. Atunci am tras concluzia ca de fapt cei de la farmacie ar trebuii sa completeze anexa (tabelul) si ne pune pe noi sa nu mai piarda ei tmpul. O sa mai ncerc si la alta farmacie si daca nu reusesc o se las punga direct intr-o farmacie si plec, altfel sunt nevoit sa le arunc la gunoi.
Ioana
20 July 2019 at 11:02 AMPe mine nu ma deranjeaza sa completez o astfel de hatie (in locul farmacistei), desi nu ii inteleg pe deplin rostul.
o femeie
15 October 2020 at 12:09 PMeu le predau in farmacie din strainatate, fara nimic completat, fara cutie. Doar le predau. Mai mult, farmaciile aici cer pacientilor, dupa ce se simt mai bine, sa returneze medicamentele incepute, si le redistribuie la cateva ONG-uri.
Ioana
15 October 2020 at 12:41 PMÎn România încă ne chinuim la capitolul ăsta. Dar important e să insistăm, iar eu insist! 😀