Back to Romania
  • Jurnal de educație urbană
  • Despre mine
  • Blog
  • Contact
Close
Back to Romania
Close
  • Jurnal de educație urbană
  • Despre mine
  • Blog
  • Contact
[Tag de Crăciun] ”Mamă, să nu rămâi niciodată în casa cuiva care n-are cărți și nu râde mult”
Carte 29 decembrie 2017 Ioana

[Tag de Crăciun] ”Mamă, să nu rămâi niciodată în casa cuiva care n-are cărți și nu râde mult”

Mi-a spus mama mai demult să nu rămân niciodată într-o casă în care nu văd cărți sau râsete. N-am înțeles atunci ce vrea să spună și de ce-aș judeca un om după kilogramele de cărți pe care le văd agățate (sau nu) pe rafturile lui. Când eram mai mică aveam foarte multe prietene cu care mă jucam toată ziua și pe care le vedeam alături de mine toată viața, dar ele n-aveau, să zic, așa multe cărți acasă. Eram intrigată că mama mea credea c-ar fi ceva în neregulă cu fetițele alea. Chiar nu era nimic în neregulă cu ele!

Am crescut într-o casă plină de cărți.

N-am părinți profesori, dar bunicii mei din partea mamei au fost unul învățător și celălalt educator, așa că mama a fost obișnuită să citească foarte mult și-a adus în casa noastră multe cărți pe care și le-a cumpărat înainte să se căsătorească. Eu, de exemplu, nu știu ce înseamnă să nu ai o sufragerie ocupată de o bibliotecă imensă, pentru mine ăsta e defaultul. Am crescut înconjurată de cărți de toate felurile – din care nu înțelegeam nimic, cu poze mari, mici, în română, în germană, basme, cu coperți groase, subțiri, interesante, plictisitoare, de toate!

Nu mi-a plăcut să citesc de când eram mică și nici n-am fost prima din clasă la Limba Română, niciodată! N-am citit cu plăcere lectura obligatorie din școală și am devenit mult mai atrasă de cărți după liceu, atunci când am putut citi ce-am vrut eu și fără nicio mustrare de conștiință că pierd vremea cu lucruri nefolositoare sfântului Bac.

Adelina a vorbit într-un articol pe blogul ei despre cărțile care au impresionat-o pe ea foarte mult și m-a rugat să scriu unul similar, așa că vă invit să citiți mai jos un top al celor 11 cărți care pe mine m-au marcat într-un așa fel încât nici la ani de zile de când le-am citit nu le-am uitat. Cărți de care, mulțumesc lui Dumnezeu, n-am avut nevoie la Bac, căci de era să-mi fie cerute în liceu le-aș fi citit într-o silă de nedescris.

1. O carte clasică nemuritoare, care ți-a rămas în suflet.

Marile Speranțe de Charles Dickens.

Doamna Havishman este unul dintre personajele mele preferate din toată literatura care mi-a căzut mie în mână vreodată. Mi s-a părut absolut fascinant cum a putut o femeie părăsită în ziua nunții să rămână îmbrăcată în rochia de mireasă pentru tot restul vieții și să-și dorească cu ardoare să se răzbune pe toți bărbații care-i trec prin cale.

”Să-ţi spun ce este dragostea adevărată. E credinţă oarbă, umilinţă fără preget, supunere desăvârşită, încredere şi dăruire împotriva ta însuţi, împotriva lumii întregi. Dragostea înseamnă să îţi dai inima şi sufletul întreg celui care ţi le va zdrobi. 

Am iubit-o împotriva raţiunii, împotriva promisiunii, împotriva păcii, împotriva speranţei, împotriva fericirii, împotriva tuturor descurajărilor ce pot exista.”

2. UN VOLUM CARE ÎNCHEIE LA ÎNĂLȚIME O SERIE PREFERATĂ

Harry Potter de J. K. Rowling

Nici nu încape îndoilă, seria mea preferată a fost, este și va fi Harry Potter. Am citit cărțile când eram în școala generală și-mi doresc din suflet să-mi fac loc în viață să le mai citesc măcar o dată pe toate așa, de la cap la coadă!

3. Ce cărți ați asocia cu beteala – strălucitoare, atractivă, începând cu coperta și titlul?

Un apartament la Paris de Michelle Gable

Cu un disclamer înainte că n-am terminat-o încă la momentul la care scriu acest aticol, Un apartament la Paris este o carte care povestește despre Marthe de Florian, o demimondenă pariziană a secolului 20 care se învârte prin cercuri selecte și ajunge să dețină un apartmanet cu niște piese de mobilier foarte valoroase și apreciate de către April Vogt, specialistă în mobilă, care-i descoperă apartamentul ținut încuiat timp de un secol din Paris. Mie îmi place foarte mult opulența lui Marthe și aștept să descopăr finalul cărții!

4. O carte care te-a făcut să zâmbești.

Cișmigiu et comp de Grigore Băjenaru

Este cartea care m-a făcut să mă îndrăgostesc de București și povestește despre un adolescent elev la Gheorghe Lazăr care trece prin tumultul tinereții și-al liceului într-un mod destul trăznit și în care s-ar recunoaște oricine. Este o carte care binedispune la orice vârstă!

„Ca niște veritabili mușchetari care, în loc de muschete, ne-narmaserăm cu condeie, eram strânși aici, după douăzeci de ani de luptă aprigă cu viața, în care timp de-abia avuseserăm răgaz să ne dăm seama că anii cei mai frumoși și mai ușori ai noștri de până atunci se scurseseră în cei opt ani de liceu!”
„Am plecat cel din urmă din clasă. Am închis ușa încet-încet, ca și când mi-ar fi fost teamă să nu-mi trezesc amintirile adormite, de acum douăzeci de ani, care parcă pluteau ușor… aidoma unor fantasme din vremuri de poveste…”

5. O carte surprinzătoare, cu răsturnări de situație neașteptate.

10 negri mititei de Agatha Christie

Prima carte de A.C. pe care am citit-o și probabil preferata mea. A fost genul de carte despre care am spus întotdeauna oricui că după ce-am terminat-o mi-ar fi plăcut să pot să mi-o șterg cumva din cap ca s-o citesc din nou și să mă ia prin surprindere iar și iar și iar. Este vorba despre 10 oameni care ajung pe o insulă și care sunt toți suspecți într-o crimă – v-o recomand foarte, foarte tare având în vedere că e scurtuță și se citește cu sufletul la gură!

„Atunci cînd vor fi examinate corpurile noastre, nu se va putea stabili cu precizie ora cînd a survenit moartea. Cînd marea se va liniști, vor veni de pe coastă bărci și oameni. Și vor găsi zece cadavre și o problemă nerezolvată pe Insula Negrului. „

6. O serie care dă dependență.

Toate cărțile lui Iv cel Naiv

Nu am citit recent o serie care mi-a dat dependență și n-am vrut să includ serii pe care le-am citit prin gimnaziu și care acum nu mă mai reprezintă. Iv cel Naiv are un stil foarte inedit de poezie, volumul meu preferat se numeste ”Cartea săruturilor” și conține multe poezioare de maxim 4 rânduri de spus omului iubit. Atenție, mie nu-mi plac poeziile de fel, dar cele ale lui Iv sunt ilegal de dulci!

Sărutul iceberg

Titanicele eforturi ale vreunor ispite

se izbesc de acest sărut, naufragiind biruite

pentru că el e doar partea care se vede

dintr-o iubire mai mare decât se poate crede.

 

7. O carte pe care ai citit-o pe nerăsuflate.

Losing my virginity de Richard Branson

Probabil una dintre cele mai inspiraționale cărți citite de mine vreodată, autobiografia Losing my virginity este o carte atât de motivantă și de încurajatoare încât după ce-am citit-o am simțit realmente că nu există nimic în lumea asta ce n-aș putea face dacă mi-aș dori cu adevărat. Richard Branson este un model de om, o persoană foarte modestă, cu picioarele pe pământ, niciodată implicat în scandaluri specifice oamenilor cu foarte mulți bani,  și despre care puțini au avut vreodată lucruri rele de spus. Dacă vreți vreodată să-mi faceți un cadou și nu știți ce, accept cu drag cărți de Richard Branson. 😀

Imagini pentru quotes richard branson

8. O carte „fierbinte”.

Cartea secretă a Fridei Kahlo de  F.G.Haghenbeck

Eu am văzut-o pe Frida Kahlo, pictoriță mexicană, ca o femeie extraordinar de senzuală (chiar dacă nu frumoasă) și cu o viață foarte tumultoasă. Relațiile pe care le-a avut, oamenii pe care i-a întâlnit și un accident grav de mașină care-a lăsat-o cu dureri pentru tot restul vieții i-au influențat toate picturile pe care le-a făcut până la vârsta de 47 de ani când a murit. N-am văzut filmul cu Salma Hayek în rolul principal, dar cartea am sorbit-o!

your darkest everything

9. O carte care te-a răscolit.

The Fault in our Stars (Sub aceeași stea) de John Green

Nu știu dacă la The Fault in Our Stars mi-a plăcut mai mult cartea sau filmul, pentru că la amândouă am plâns ca un copil și ăsta este de obicei semn bun! 🙂 În caz că mai există cineva care n-a văzut măcar filmul, în această poveste este vorba despre o relație contra-cronometru dintre o fată și un băiat care reprezintă ceea ce înțeleg eu prin suflete pereche.

You say you're not special - John Green - The Fault in Our Stars

10. O poveste petrecută într-un decor hibernal.

Hoțul de cărți de Markus Zusak

O carte foarte tristă și frumoasă despre viața unei fetițe îndrăgostită de cărți care trăiește în Germania nazistă și care se împrietenește, în niște contexte pe care vă las să le descoperiți, cu niște evrei care duceau o viață foarte grea, la limita supraviețuirii, din cauza lui Hitler. O poveste intensă, foarte emoționantă și tristă despre prietenie, iubire, omenie, v-o recomand cu mare drag dacă vă cade în mâini.

Dacă nu aveți timp sau chef de citit, să știți că există și un foarte reușit film făcut după Hoțul de Cărți, găsiți un trailer aici.

cărți

11. O carte care te-a impresionat în copilărie.

Winnetou de Karl May

Winnetou este un indian apaș care se împrietenește în urma unui conflict cu un american, Old Shatterhand, și care trec împreună prin multe aventuri de salvare a teritoriilor indiene de occidentalii care voiau să le transforme în orașe. A fost o serie de 3 cărți care mie mi-au plăcut extraordinar de mult, cu o acțiune foarte interesantă și captivantă, iar Winnetou este un personaj construit cu foarte, foarte mult talent și este cu siguranță unul dintre eroii copilăriei mele. Am înțeles că s-au făcut și niște ecranizări după cărțile lui Karl May, dar eu nu le-am văzut pe niciuna.

“I don’t care about losing people who don’t wanna be in my life anymore. I’ve lost people who meant the world to me and I’m still doing just fine.” 

cărți

***

Atunci când m-a lovit în față ca un bulgăre rece diferența dintre oamenii care citesc cărți cu foi și cei care citesc cărți de joc, abia atunci am înțeles ce-a vrut să zică mama de fapt. Și-am început s-o ascult și să judec – credeți-mă, uneori fără să vreau! – oamenii care n-au deloc cărți în casă!

Surse foto 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

***

Citește și:

Băieților care citiți cărți

Similare

Tags: biblioteca books carte carti citeste frida kahlo harry potter reading sub aceeasi stea the fault in our stars winnetou
Share:

Comments 11

  1. gabrielaadelina
    dec. 29, 2017 Reply

    Aaaa ce tare, super frumos tag-ul tau! The Fault in our Stars mi-a placut si mie enorm, am plans cat am citit-o… si nu pot sa imi scot din minte cum glumeau ei intre ei.
    Felicitari!

    • Ioana
      dec. 29, 2017 Reply

      Problema mea cea mai mare este ca pe absolut fiecare carte de care mi-ai reamintit cand mi-ai dat sa fac tagul acum vreau s-o iau s-o recitesc. The Fault in our stars e prima pe care-am împachetat-o s-o iau cu mine la București 🤷🏼‍♀️🙈

      Dar sa vezi faza. Am recitit vreo 100 de pagini din ea acum de Crăciun, din varianta in limba romana, a sora-mii. Never again! Suna ataaat de ciudat unele chestii traduse in romana, vai :))) Partea buna e ca o am si eu in engleza, asa ca to cut the long story short abia astept s-o citesc iar si sa ma uit la film

      • gabrielaadelina
        dec. 29, 2017 Reply

        :)) aceasi chestie am patit-o si eu, parca am pofta sa recitesc totul :)) Si eu tot in engleza am citit-o prima data, iar in romana cand am citit-o a doua oara mi s-a parut alta carte…foarte seaca :)))

        • Ioana
          dec. 29, 2017 Reply

          Thank you, exaact!! Nu stiu ce-am facut vacanta asta, dar parca am colecționat (imprumutat, primit, cumpărat) mai multe carti ca niciodata. Too many books and too little time 😕

          • gabrielaadelina
            dec. 29, 2017

            I feel you! :))

  2. Ingrid
    dec. 29, 2017 Reply

    Este minunat sa trăiești înconjurată de carti. Asa am trăit mereu si nu-mi pare rău.
    Am lucrat ca bibliotecara imediat după liceu pentru ca am picat la facultate si nu puteam sta degeaba. Anul acela a fost minunat. Acum câțiva ani am avut o emisiune, „Cartea mea”. Invitații mei îmi vorbeau cu drag despre cartea care le-a influențat viața.
    Pana la final de an mi-am programat sa citesc o carte pentru mine si una pentru micuța mea, seara. Pentru începutul anului am pregătit un teanc de carti pe care abia astept sa le citesc.
    In rest.. un An Nou minunat cu timp pentru lectura si carti bune!

    • Ioana
      dec. 31, 2017 Reply

      Așa este, nu? Cărțile te fac neprost, citatul meu preferat din toate timpurile! Wow, ce super tare este partea cu emisiunea, unde era difuzata? Cred că ți-au dat invitații tăi multe idei de cărți noi pe care să le citești, nu?

      Te îmbrățișez, la mulți ani sănătoși!

  3. ganduriledintrepagini
    ian. 4, 2018 Reply

    Total de acord cu titlul articolului tău, mama ta e o persoană foarte inteligentă și specială dacă ți-a spus așa ceva.

    • Ioana
      ian. 5, 2018 Reply

      Nu sunt toate mamele asa?! Multumesc, te mai astept!

  4. Biblioteca mea din centru • Back to Romania
    aug. 31, 2018 Reply

    […] întotdeauna am avut multe cărți acasă. Chiar dacă nu-mi aduc aminte dacă îmi citea mama povești la 3 ani înainte de culcare, cred […]

  5. Q&A de Crăciun • Back to Romania
    dec. 26, 2018 Reply

    […] prestez și eu unul de Crăciun (a doua mea leapșă, că nu le fac prea des – mai am una de anul anul trecut, cu cărți) în speranța că veți avea plăcerea să citiți articolul și să mă […]

Leave A Comment Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută un articol:

Close

Other posts:

  • Înapoi în Manchester după un an și jumătate
    7 octombrie 2018
    Înapoi în Manchester după un an și jumătate
    din uk, Travel
  • Pietoni și oameni din metrou, you the mvp!
    8 octombrie 2019
    Pietoni și oameni din metrou, you the mvp!
    Educație urbană
  • Superbe case vintage de vizitat în București
    25 iunie 2018
    Superbe case vintage de vizitat în București
    My bike and I
  • Pofte nesatisfăcute în UK
    19 octombrie 2017
    Pofte nesatisfăcute în UK
    din uk
  • Sunt corporatistă, dar mă tratez!
    7 martie 2018
    Sunt corporatistă, dar mă tratez!
    din bucuresti

Comentarii recente

  • 2 podcasturi de ascultat în vacanța de iarnă: ”Pătratul Roșu” și ”The Michelle Obama Podcast” • Back to Romania la De parcă ne oprim vreodată din ”devenit”
  • Ioana la Supraviețuire în cel mai șocant an
  • ioanacolegadebanca :) la Supraviețuire în cel mai șocant an
  • Ioana la Supraviețuire în cel mai șocant an
  • ioanacolegadebanca :) la Supraviețuire în cel mai șocant an
  • Ioana la Pietoni și bicicliști, așa vă văd șoferii din mașini:
  • Raluca Brezniceanu la Pietoni și bicicliști, așa vă văd șoferii din mașini:
  • Pietoni și bicicliști, așa vă văd șoferii din mașini: • Back to Romania la Băbuțele sinucigașe și atacul pietonilor
  • Ziua în care niciun produs de skincare n-a mai funcționat la Mici pași în încercarea mea de #zerowaste: înlocuitoare pentru clasicele șervețele de hârtie
  • Ioana la Alegerile parlamentare 2020 for dummies

Cele mai comentate articole:

  • Dăruiți cadouri de Crăciun care să aducă bucurie, nu doar să vă scape de o datorie socială!
    Dăruiți cadouri de Crăciun care să aducă bucurie, nu doar să vă scape de o datorie socială!
  • Cum am eșuat la a fi un om de succes care se trezește la 5 în fiecare dimineață
    Cum am eșuat la a fi un om de succes care se trezește la 5 în fiecare dimineață
  • Povestea unei fete care din 2011 începând s-a mutat în fiecare an
    Povestea unei fete care din 2011 începând s-a mutat în fiecare an
  • Un New Year’s Resolutions mai altfel
    Un New Year’s Resolutions mai altfel
  • Biblioteca mea din centru
    Biblioteca mea din centru
  • Chestii care trebuie să dispară în 2019
    Chestii care trebuie să dispară în 2019

Etichete:

amuzant anglia auchan back to romania backtoromania biblioteca bicicleta birou blog bookswap brașov bucharest bucuresti cadouri carte carti citeste copii coronavirus craciun cristina oțel curătenie decat o revistă dezvoltare personală diaspora dor eco educație educație urbană elon musk emigrare evenimente evenimente în bucurești facebook familie food fun funny idei cadouri idei de cadouri idei de relaxare instagram ioana chicet macoveiciuc la multi ani mancare manchester mașină metode de relaxare metrorex metrou munca munte natalia dabija new years resolutions parc plastic plastic free july poiana brasov părinți ratb reciclare relaxare romania schimb de cărți sfaturi shopping si blondele gandesc simona tivadar stres student student în uk studii in uk tg mures the university of manchester timp liber trafic tramvai travel târgu mureș uk universitate university university of manchester vacanta vreau sa ma intorc in romania vreau sa plec in anglia vreau să mă relaxez weekend weekend getaway wizz air
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Reject Read More
Privacy & Cookies Policy
Necesare
Întotdeauna activate