Back to Romania
  • Jurnal de educație urbană
  • Despre mine
  • Blog
  • Contact
Close
Back to Romania
Close
  • Jurnal de educație urbană
  • Despre mine
  • Blog
  • Contact
Impresii de la prima vacanță în România după ce m-am mutat în țară
Îmi place in Romania 4 decembrie 2017 Ioana

Impresii de la prima vacanță în România după ce m-am mutat în țară

Anul trecut de 1 Decembrie am văzut pe Facebook cum toți oamenii postau o grămadă de mesaje și poze legate de ziua națională, parade, festivaluri, nu mai zic de zilele libere de 30 și 1.

Mi-am dorit să fiu acasă și să mă bucur de acel sentiment colectiv de sărbătoare, dar n-am știut să am grijă ce-mi doresc pentru că s-ar putea să chiar primesc. În 2017, după muuuulți ani de când am făcut asta ultima dată, am petrecut 1 Decembrie în România.

Eu îmi iubesc țara, sincer, cred că mai mult decât mulți, dar n-am simțit de 1 Decembrie c-o iubesc mai mult decât de obicei. Am fost mai entuziasmată de zilele libere și de târgurile de Crăciun pe care le-am văzut decât de gândul Marii Uniri de la 1918, Decembrie 1. Am iubit-o pe țară la fel de mult și m-a enervat pentru exact aceleași chestii precum și în restul zilelor din an.

Am fost într-un roadtrip București – Vâlcea – Alba – Sibiu – Hunedoara weekendul acesta prin țară, primul de după ce-am revenit de pe meleagurile străine, și-am ajuns la câteva concluzii:

  • Sibiul a devenit un loc preferat de oameni în această perioadă a anului și nu numai, datorită Târgului de Crăciun de aici. Mie mi s-a părut un eveniment foarte reușit, cu multă lume, străini, muzică, tarabe, luminițe, mâncare, dulciuri, decorațiuni de Crăciuni și Moși. Cazări în Sibiu pentru perioada 30 Noiembrie – 3 Decembrie nu se mai găseau încă de la începutul lunii Noiembrie, iar cele care mai erau disponibile erau foarte scumpe (>2000 RON/noapte). Vă recomand Târgul din Sibiu pentru anii următori, dar căutați cazări din Octombrie. Și nu ratați tarabele de ciocolată de casă homemade – n-am făcut un pleonasm, eu cumpăr ciocolată de casă și din magazin care în mod evident nu este făcută în casă. Cea de la Sibiu a fost de pe altă planetă de gustoasă! 😀
image2
Io v-am zis…
  • Toate orașele vizitate au autostrăzi care le leagă de orașele vecine, ceea ce a fost un lucru minunat pentru că ne-am putut mișca ușor cu mașina. Am glumit la un moment dat spunând că tot din autostradă în autostradă ne mișcăm, de parcă nici n-am fi în România. De la Alba la Sibiu faci aproximativ o oră, de la Pitești la București aproximativ o oră și 40, de la Alba la Hunedoara în jur de o oră, toate în condiții de trafic normal. Frumos, nu? Ce viață bună am avea cu încă 2-3 autostrăzi în plus, nu m-am putut abține să mă gândesc încontinuu la asta. 
  • Am renunțat pentru totdeauna la street food, din cauza unei experiențe neplăcute în Alba Iulia. Niște bucățele de pui de pe o frigăruie cumpărată au avut porțiuni roz, nefăcute și neatinse de grătar. Când am dus înapoi mâncarea, ni s-a spus nonșalant Și eu ce să vă fac acum?, după care vânzătorul a luat aceeași bucată de carne și-a vrut s-o pună în continuare pe grătar și să ne-o servească din nou. A fost ultima mea experiență la street food, cel puțin din România, atât timp cât am alte opțiuni. Opțiuni care, în țara în care mâncarea este un cult, există din fericire cu nemiluita.
  • Valea Zânelor este un loc OK, dar nu de vizitat într-o zi liberă națională (#înghesuială) sau când plouă afară (#noroi) și în care nu m-aș mai întoarce a doua oară. Căsuțele de acolo sunt foarte drăguțe, sincer!, dar nu le înțeleg scopul, nu știu ce reprezintă sau care este povestea din spatele lor. Cred că ar fi mai utile dacă ar fi transformate în unități de cazare, deși zona în care sunt amplasate nu are nimic de vizitat.
  • Muzeul ASTRA din Sibiu este mai frumos decât Muzeul Satului din București. Ambele au relativ aceleași lucruri, și anume căsuțe vechi românești din toate zonele țării. Cel din Sibiu mi s-a părut mai mare, mai bine organizat, mai modern, interactiv, cu hărți pe traseu, cu un lac mare în mijloc, într-o zonă mai frumoasă (deși îmi place și zona Kiseleff a Muzeului Satului). Recomand ambele muzee, dar cel de la Sibiu își merită mai mult banii.
  • Cetatea din Alba Iulia este minunata. Plină de istorie, recondiționată, foarte bine întreținută, mi-a plăcut foarte mult! Există un hotel în stil medieval care este cumva parte din cetate, mi se pare o idee foarte bună și cred că e minunat înăuntru, noi n-am reușit să stăm acolo. Am mâncat FOARTE bine în Alba aici și aici. La cazare, pentru că în Alba am ajuns să stăm în toate nopțile weekendului prelungit, am găsit cei mai amabili angajați hotelieri întâlniți vreodată de mine în România.
  • Am mâncat foarte bine și în Sibiu la, citez, cel mai bun restaurant din România, te rog Ioana, crede-mă, n-o să regretați! Pentru mine, dacă am voie să am o părere având în vedere că n-am vizitat multe restaurante în afara Bucureștiului, Crama Sibiul Vechi chiar a fost cel mai bun restaurant din România. Nu mai are rost să spun nimănui că mâncare ca-n Transilvania nu face nimeni!
  • Târgurile de Crăciun din Alba și Râmnicu Vâlcea sunt modeste mici, dar o iau pe urma Sibiului și o să-l ajungă cu siguranță din urmă în câțiva ani. Lumea se dezvoltă de la an la an, învață de la alții, crește, adoptă idei noi, luminițe mai colorate, brazi mai frumoși, mai artificiali, iar asta este foarte bine, nu? 😀
image1-1.jpeg
Pozele nu pot surprinde cât de plină de culoare e Piața Mare din Sibiu în Decembrie
  • Castelul Corvinilor de la Hunedoara este foarte frumos, impozant, impunător și așezat într-o zonă foarte urâtă a orașului. Mă așteptam să-l văd undeva pe un deal, nu lângă niște clădiri mastodont comuniste părăsite. Castelul este superb în special pe dinafară, cu siguranță v-aș recomanda să-l vizitați, nu lăsați zona din jurul lui să vă influențeze. Are și o expoziție permanentă de tortură undeva la intrare cu niște machete umane foarte reale, cum apar și înăuntrul castelului în câteva camere. Cred că cei cărora le plac astfel de lucruri și care nu sunt Ioana ar aprecia o vizită la expoziția asta. Din nou, nu mergeți în sărbătorile libere naționale, nu spun asta datorită unei experiențe personale, spun pentru că am văzut la știri în trecut ce cozi infernale se fac la casele de bilete atunci când toată lumea are liber. Noi am ales o duminică obișnuită și n-am prins foarte mulți alți turiști.

Partea proastă a weekendului a fost că a trecut prea repede, partea bună e că a fost  foarte frumos și că nu mai avem mult până la vacanță.

La noi în casă deja se ascultă mixuri de Crăciun, brad n-avem dar sperăm să rezolvăm această problemă cât de curând, coronița de Crăciun este la loc de cinste pe masă, Moș Nicolae a venit deja dar noi oricum îl mai așlteptăm și mâine seară, așa că am trecut mai ușor peste faptul că mi s-a terminat minivacanța așa repede. Sper să nu vină zăpada în București prea curând, să aștepte puțin până intru în concediu și să ajung să văd și luminițele în formă de iie de la Târgul de Crăciun din București. Iar pentru voi, sper că ați petrecut un weekend frumos, lung, și că veți avea o săptămână minunată! <3

Toate pozele sunt din arhiva personală

Similare

Tags: alba carolina alba iulia autostrada bucharest bucuresti castelul corvinilor cetate hunedoara medieval ramnicu valcea sibiu
Share:

Comments 6

  1. Adrian C
    dec. 4, 2017 Reply

    Bun articolul, ca de obicei! Weekend-ul trecut am fost si eu la Sibiu. Frumos targul de Craciun, pacat insa ca vremea nu a tinut cu noi.

    • Ioana
      dec. 4, 2017 Reply

      Nu-i așa? Și noi am înghețat de frig deși credeam că ne-am îmbrăcat bine. De unde ești tu originar? 🙂

  2. ganduriledintrepagini
    dec. 4, 2017 Reply

    Frumoase impresii. Castelul Corvinilor îl iubesc, la fel ca și Sibiul.

    • Ioana
      dec. 5, 2017 Reply

      Am avut norocul sa ajung in cateva locuri chiar frumoase, nu m-a dezamăgit nimeni 🙂 Multumesc!

  3. imprimante termice
    dec. 11, 2017 Reply

    cu siguranta romania este si va ramane o tara fascinanta.

    • Ioana
      dec. 11, 2017 Reply

      Stii cum e, de multe ori simt ca love the country, hate the people :))

Leave A Comment Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută un articol:

Close

Other posts:

  • Împreună ajutăm România să respire
    17 octombrie 2017
    Împreună ajutăm România să respire
    Îmi place in Romania
  • Atelierul de storytelling de la DOR
    24 iulie 2018
    Atelierul de storytelling de la DOR
    Evenimente
  • N-am timp să-mi iau concediul de odihnă!
    21 februarie 2018
    N-am timp să-mi iau concediul de odihnă!
    Educație urbană
  • Am făcut cunoștință cu niște șoferi din București
    20 martie 2018
    Am făcut cunoștință cu niște șoferi din București
    din bucuresti
  • Secret Santa cu sens
    23 decembrie 2019
    Secret Santa cu sens
    Lifestyle

Comentarii recente

  • 2 podcasturi de ascultat în vacanța de iarnă: ”Pătratul Roșu” și ”The Michelle Obama Podcast” • Back to Romania la De parcă ne oprim vreodată din ”devenit”
  • Ioana la Supraviețuire în cel mai șocant an
  • ioanacolegadebanca :) la Supraviețuire în cel mai șocant an
  • Ioana la Supraviețuire în cel mai șocant an
  • ioanacolegadebanca :) la Supraviețuire în cel mai șocant an
  • Ioana la Pietoni și bicicliști, așa vă văd șoferii din mașini:
  • Raluca Brezniceanu la Pietoni și bicicliști, așa vă văd șoferii din mașini:
  • Pietoni și bicicliști, așa vă văd șoferii din mașini: • Back to Romania la Băbuțele sinucigașe și atacul pietonilor
  • Ziua în care niciun produs de skincare n-a mai funcționat la Mici pași în încercarea mea de #zerowaste: înlocuitoare pentru clasicele șervețele de hârtie
  • Ioana la Alegerile parlamentare 2020 for dummies

Cele mai comentate articole:

  • Dăruiți cadouri de Crăciun care să aducă bucurie, nu doar să vă scape de o datorie socială!
    Dăruiți cadouri de Crăciun care să aducă bucurie, nu doar să vă scape de o datorie socială!
  • Cum am eșuat la a fi un om de succes care se trezește la 5 în fiecare dimineață
    Cum am eșuat la a fi un om de succes care se trezește la 5 în fiecare dimineață
  • Povestea unei fete care din 2011 începând s-a mutat în fiecare an
    Povestea unei fete care din 2011 începând s-a mutat în fiecare an
  • Un New Year’s Resolutions mai altfel
    Un New Year’s Resolutions mai altfel
  • Biblioteca mea din centru
    Biblioteca mea din centru
  • Chestii care trebuie să dispară în 2019
    Chestii care trebuie să dispară în 2019

Etichete:

amuzant anglia auchan back to romania backtoromania biblioteca bicicleta birou blog bookswap brașov bucharest bucuresti cadouri carte carti citeste copii coronavirus craciun cristina oțel curătenie decat o revistă dezvoltare personală diaspora dor eco educație educație urbană elon musk emigrare evenimente evenimente în bucurești facebook familie food fun funny idei cadouri idei de cadouri idei de relaxare instagram ioana chicet macoveiciuc la multi ani mancare manchester mașină metode de relaxare metrorex metrou munca munte natalia dabija new years resolutions parc plastic plastic free july poiana brasov părinți ratb reciclare relaxare romania schimb de cărți sfaturi shopping si blondele gandesc simona tivadar stres student student în uk studii in uk tg mures the university of manchester timp liber trafic tramvai travel târgu mureș uk universitate university university of manchester vacanta vreau sa ma intorc in romania vreau sa plec in anglia vreau să mă relaxez weekend weekend getaway wizz air
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Reject Read More
Privacy & Cookies Policy
Necesare
Întotdeauna activate