Îmi place in Romania

Friday Funday: Civic Alert, Giving Tuesday și Replate Food

Dacă sunteți și voi ca și mine și v-ați trezit azi dimineață cu un Doamne ajută să treacă ziua asta cât mai repede și să înceapă weekendul, am o veste bună. Dacă tot ați ajuns astăzi aici pe blog, vă prezint noua rubrică Friday Funday în care vă voi prezenta săptămânal cele mai interesante lucruri și proiecte care se desfășoară în România și care nu sunt foarte popularizate. Vă promit doar informații interesante și neplictisitoare, pozitive și îmbucurătoare, nu mi-aș permite să vă arăt altceva la început de weekend 😀

Începem așadar cu:

 • Civic Alert este o aplicație prin care poți reclama o problemă, de obicei de ordin infrastructural, din orașul tău. Tot ce trebuie să faci este să încarci o fotografie cu un trotuar periculos, o groapă în șosea, un morman de gunoi plasat într-un loc nepotrivit etc., să completezi niște detalii, iar Civic Alert creează o alertă pe care o trimite ulterior primăriilor orașului în temă, și care, spun cei de la Start-Up.ro, au și contribuit în trecut la rezolvarea multor dintre aceste sesizări, ceea ce este îmbucurător. Câteva cazuri fericite de probleme rezolvate:

Civic Alert 4

Civic Alert 3

(fotografii deținute de Civic Alert și preluate de pe Start-Up.ro)

Nu e ideal, dar tot e mai bine decât înainte, nu? Mai multe informații interesante despre acest proiect și despre problemele pe care le-au avut Adrian Stănescu și restul membrilor fondatori ai aplicației și ONG-ului Civic Alert găsiți aici. Vă încurajez să participați în acest proiect, mie mi se pare util! 😀

 • Giving Tuesday este un proiect care încurajează bunătatea socială de care, DOAMNE, câtă nevoie avem! Mă lovesc zilnic – și sigur și voi – de o mulțime de oameni răi și cu 0 empatie care mă întristează. Nu am învățat încă să fiu imună la răutate, încă-mi face rău, dar I’m on my way. În 28 Noiembrie, de Giving Tuesday, fă o faptă bună cui vrei tu. Poți dona niște haine, bani, poți curăța grădina blocului, poți face un challenge în care să spui 10 mulțumesc-uri, scuză-mă, zâmbete oamenilor necunoscuți în decursul unei zile, orice dorești tu prin care să dai bunătate societății în general destul de triste în care ne învârtim. Câteva idei de lucruri pe care le poți face găsești pe site-ul campaniei aici, dar și la o căutare rapidă pe Pinterest. Dacă vă hotărâți să participați, ar fi util pentru organizatori și o metodă frumoasă de promovare pentru voi (dacă sunteți bloggeri, dar nu numai) să scrieți în social media despre ce-ați făcut voi în această zi și să adăugați hashtagul #givingtuesdayRO pentru ca organizatorii să poată urmări evoluția acestui proiect și pentru a-i putea convinge din timp și pe alții să participe în anii viitori. Fun, fun fuuun! 😀

 • Replate Waste: Există vreun blogger din lumea asta care nu a auzit de Shutterstock, cea mai mare bază de date de fotografii din lume? 😀 Shutterstock au intrat într-un campanie cu Pizza Hut România prin care vor să atragă atenția asupra cantităților imense de alimente care se risipesc atât de România cât și la nivel mondial. Știați că :
  • se estimează că fiecare român risipește aproximativ 250 kg de mâncare anual (din frigiderul propriu, din mâncarea lăsată în farfurie la restaurant, etc.)?
  • în România oamenii cheluie aproximativ 40% din salariile lunare pe mâncare, spre deosebire de elvețieni (10%) și francezi (14%)?

Niște cifre alarmante pentru o țară în care mulți nu-și permit să meargă la restaurante, nu? Drept urmare, Pizza Hut România și Shutterstock vor să recupereze cumva o parte din banii dați pe mâncarea care ar urma să fie aruncată. Toată mâncarea rămasă în farfuriile din Pizza Hut urmează să fie pozată de niște fotografi profesioniști, poze ce urmează să fie urcate pe Shutterstock de unde pot fi cumpărate de oricine din lume pentru uz propriu pe site-uri și bloguri. Toți banii adunați din vânzarea acestor fotografii urmează să fie donați organizației HOSPICE care se ocupă cu îmbunătățirea vieții oamenilor care trăiesc cu o boală incurabilă. Pe lângă asta, al doilea scop al proiectului este de a atrage un semnal de alarmă asupra cantităților industriale de mâncare pe care le aruncăm. Alte informații găsiți aici și pe site-ul oficial al campaniei, link-uit mai sus.

Capture

Eu am observat că arunc multă pâine, de multe ori se întâmplă să cumpărăm una și să nu apucăm, două persoane, s-o terminăm înainte să se strice sau întărească. La restaurant nu prea las în farfurie – de obicei pizza o iau la pachet, iar când comand altceva am grijă să mă feresc de aperitive, oricât mi-ar fi de foame, pentru că niciodată n-am putut termina un aperitiv+meniu principal complet. Și nu-mi place să las în farfurie mâncarea pe care am plătit-o. 😀  La voi cum e cu risipa alimentară?

You Might Also Like...

9 Comments

 • Reply
  denisasilaghi
  17 November 2017 at 6:00 PM

  Ce tare e aplicatia, mega utila ?

 • Reply
  Luca Raluca
  17 November 2017 at 6:58 PM

  Ce aplicatie faina! Ma mir ca exista la noi.?

  • Reply
   Ioana
   17 November 2017 at 11:15 PM

   Pai la noi sunt multe aplicații si proiecte sociale de genul asta, chestia e sa aiba susținere ca sa poată continua la nesfarsiiiiiit daca sunt utile ?

 • Reply
  Roxanaghinea
  17 November 2017 at 8:15 PM

  O aplicatie utila! Nu auzisem de ea…

  • Reply
   Ioana
   17 November 2017 at 11:17 PM

   Ce păcat, nu? Nici eu pana acum cateva zile!

 • Reply
  Ana-Maria Gogu
  17 November 2017 at 8:26 PM

  Ii tare fain ce zici! 🙂

  • Reply
   Ioana
   17 November 2017 at 11:16 PM

   Esti o draguta, Ana-Maria! Multumesc de vizita, te mai astept! ?

 • Reply
  Irina
  17 November 2017 at 11:06 PM

  Ce aplicație interesanta.

 • Reply
  Gabriela Bitiusca
  17 November 2017 at 11:21 PM

  Foarte tare aplicatia de Civic Alert. Imi place rubrica asta ??

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.