Pentru cei care locuiți în România: nu știu de unde vă faceți cumpărăturile săptămânale și ăsta nu este un post în care voi încerca să vă conving să vi le faceți dintr-un anume supermarket. Vreau doar să vă spun despre o campanie desfășurată și finanțată de Auchan* prin proiectul lor mobilizatron. Cu ocazia împlinirii a 11 ani de activitate în România, Auchan a pus în vânzare niște copăcei în miniatură din carton reciclat care pot fi cumpărați la prețul de 5 RON din fiecare magazin în perioada 4-24 Octombrie 2017.
Partea interesantă este că pentru fiecare astfel de copăcel cumpărat din magazin, Auchan va face o plantare de copaci reali, 2 la număr, în diverse locații din țară.
Vedeți ce lucruri mișto se întâmplă la noi în țară? 😀 Prin cumpărarea acestui copăcel putem contribui cu toții, fără mari costuri și pierderi de timp, la îmbunătățirea calității mediului în care trăim. În momentul în care scriu acest articol s-au vândut deja 24 772 copăcei de carton [1], ceea ce înseamna că Auchan și partenerii voluntari vor planta 24 772 x 2 = 49 544 copaci noi în România în luna noiembrie. Numărul acesta poate crește dacă până la sfârșitul campaniei se vând cât mai mulți copăcei de carton în hypermarketurile Auchan. De asemenea, dacă nu aveți două mâini stângi sau căutați o activitate interesantă de făcut, puteți să deveniți voluntari la plantarea efectivă a copăceilor. Formularul de înscriere pentru volutari de găsește aici și durata lui de completare este de aproximativ 10 secunde. Cu cine din București mă întâlnesc la plantat? 😀
În Bucureşti indicele privind spaţiile verzi a crescut de la 12,39 mp/locuitor în anul 2009 (conform Raportului anual privind starea mediului în România pe anul 2009 publicat de Agenţia privind Protecţia Mediului Bucureşti) la 23,21 mp/locuitor în anul 2012 (conform Cadastrului Verde), numai că „această creştere este pur conjuncturală, bazată numai pe includerea unor suprafeţe aparţinând domeniului privat sau cu regim juridic incert, care nu au fost evaluate, inventariate şi raportate“ conform prevederilor Legii nr. 213 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia.
(Sursa: BusinessMagazine.ro într-un articol din 3 Mai 2016, accesibil aici)
Adică mai avem un pic până să ajungem la valorea minimă de 26 metri pătrați de spațiu verde per cap de locuitor recomandată de Comisia Europeană [2]
Această campanie este un lucru minunat pentru noi care trăim într-o țară în care îngrijirea mediului nu este o prioritate. Faptul că această mentalitate fundamental greșită există nu înseamna că trebuie acceptată și trăit cu ea.
Bucureștiul ocupă locul n-sprezece în topul celor mai poluate capitale europene – am citit și auzit de atâtea ori această propoziție încât deja mă plictisește de moarte. Hai să facem ceva să îmbunătățim situația în sensul ăsta dacă putem. Un pas! Nu-i putem face pe toți cei 1000 de care avem nevoie. Nu putem distruge toate mașinile care eliberează noxe. Nu putem face toate clădirile cu structură de lemn în loc de beton (care emite mult CO2 când este produs). Nnici nu putem opri avioanele să circule ca sa nu ne mai polueze aerul. Putem face lucruri mici, de genul aruncatului gunoiului sortat în pubele ca să poată fi reciclat și refolosit sau de genul plantatului unui copăcel. Plantă care, știți voi, nu ne dă altceva decât aerul pe care-l respirăm.
Eu cred cu tărie că schimbarea în bine a lucrurilor care ne înconjoară și deranjează în țară pleacă din 2 direcții:
- din partea politică/legislativă/juridică a țării
- din partea noastră, a cetățenilor civili
Dacă în prima parte e mai greu să controlăm lucrurile, în partea doua putem face ceva. Iar parte din ceea ce stă în puterea noastră să facem este și plantatul de copăcei pe care dacă m-ar pune cineva să-i pun eu singură într-un spațiu public, adevărul este că probabil nu i-aș cumpăra și planta niciodată. Așa că prefer cu mare drag să plătesc o sumă infimă cuiva care are posibilitatea să facă asta pentru mine.
Deci – hai cu mic, cu mare la cumpărat de copăcei. Luați un cadou inediat copiilor, părinților, prietenilor . Copăceii din carton se asamblează 3D și se pot așeza la birou sau pe un dulap în casă. Nu vă place cum arată Greeny al meu?
PS: Am menționat că vă puteți înregistra copăcelul virtual pe site-ul Auchan ca să vedeți unde va fi plantat și cum cresc frații lui reali? 😀
O zi de vis vă doresc!
* Acesta nu este un articol sponsorizat!
Surse de informații din text [1], [2]
8 Comments
gabrielaadelina
17 October 2017 at 11:28 AMce mistoooo!!!!!!!!!
super tare initiativa!
alexandrahorilla
17 October 2017 at 4:21 PMFoarte fain articolul, dar si initiativa! hai ca se poate 🙂
Ioana
17 October 2017 at 4:56 PMMultumesc pentru vizita, dear! ♥
idealist.ro
17 October 2017 at 4:25 PMCine sădește măcar un pom se cheamă că n-a trăit degeaba.
Chiar îmi place Greeny al tău și mai ales inițiativa.
Deci, hai la plantat de copăcei! 🙂
Ioana
17 October 2017 at 4:47 PMDaaa! Observ ca oamenii au raspuns foarte bine campaniei, deja s-au adaugat 3000 de copacei in plus fata de ieri cand scriam articolul. Super super! 😀
Adrian C
17 October 2017 at 10:24 PMBuna initiativa! Uite de ce citesc eu blog-uri bune… 🙂 Maine o sa cumpar si eu vreo 2 – 3 copacei.
Continuarea campaniei ”Împreună ajutăm România să respire”
2 November 2017 at 7:02 AM[…] povesteam aici despre campania organizată de Auchan în care ei se angajează să planteze câte 2 copăcei […]
Cine m-a convins că reciclatul e o idee bună • Back to Romania
18 July 2018 at 11:35 AM[…] plantați copaci dacă aveți posibilitatea, ei ne dau oxigen […]